
Psikoterapi nedir?
Psikoterapi, bireylerin ruhsal ve davranışsal sorunlarının çözümünü, ruh sağlıklarının iyileştirilmesi ve korunmasını hedefleyen tekniklerin genel adıdır. Yaşadığınız sıkıntıların altta yatan nedenlerini anlamayı, bunlarla ilgili farkındalık kazandırmayı, dolayısıyla düşünce ve davranışlarınızda değişiklikler meydana getirmek için size uygun yollar bulmanıza ve karşınıza çıkabilecek zorluklarla baş etme yolları öğrenmenizde yardımcı olmayı amaçlar.
Psikoterapi sürecinde terapist, danışanın yaşam öyküsü, başvuruya yol açan sorun ve sorunun öyküsü hakkında bilgi alarak bir değerlendirme yapar ve danışanın sorununa dair bir tedavi planı oluşturur. Bu plan doğrultusunda danışanla iş birliği içerisinde çalışılır. Danışan da terapist eşliğinde düşünce, duygu ve davranış örüntüleri arasındaki ilişkiyi, yaşadığı problemi tetikleyen, artıran ve azaltan durumları ve geçmiş yaşantıları ile şimdiki ilişkileri arasındaki bağlantıları keşfederek içgörü kazanır ve farkındalık geliştirir. Kişi, problemleri ile ilgili farkındalık geliştirdiğinde bu değişim için ilk adımdır, yaşadığı problemlerle ilgili olarak baş etme becerileri geliştirdiğinde ve terapinin başında konulan amaçlara ulaşıldığında ise terapi sonlandırılır. Psikoterapinin süresi genel olarak; danışanın başvuruya sebep olan sıkıntılarına, şikayetlerinin ne kadar zamandır devam ettiğine, ne kadar sürede iyileşme gösterdiğine, bu sıkıntıların günlük hayatını ve işlevselliğini ne ölçüde etkilediğine, aile ve sosyal çevresinden ne kadar destek aldığınıza göre değişir. Danışmanlık süreci yardım alınan konuya ve uygulanan terapi modeline göre değişiklik göstermekle birlikte bir seans 50 dakika olup, haftada bir kez yapılmaktadır.
Terapist ile danışan arasında profesyonel, danışan odaklı, karşılıklı güvene ve etik kurallara bağlı, tedavi edici bir terapötik ilişki başlar ve bu ilişki iyileşmede çok önemlidir. Terapist, sizi eleştirmez, yorum yapmaz veya tavsiye vermez, sizinle hedeflenen değişimi gerçekleştirebilmeniz için işbirliği içinde çalışır, bilgi ve deneyimini kullanarak doğru yerde doğru müdahaleler ile değişimi mümkün kılar. Terapi arayışında olan kişilerin de terapistlerin eğitimlerine, deneyimlerine, etik kurallar çerçevesinde çalıştığına dikkat etmesi gerekir.
Online Terapi
Online Terapi yaşadığı yerde anadilinde konuşan bir terapist veya birlikte çalışmak istediği bir terapist bulamayan, yüz yüze başladığı terapi süreci sonrasında terapisti ile farklı yerlerde yaşamaya başlayan, yüz yüze terapiye ulaşmada problem yaşayan kişiler için uygun ve günümüzde olduğu gibi salgın veya dış dünyaya erişimin kısıtlandığı süreçler için de oldukça işlevsel bir terapi yoludur. Online terapi geleneksel psikoterapi yaklaşımları ile birlikte psikolojik desteğin teknolojik araçlar ile güncellendiği yeni bir platformdur. Bu konuda yapılan çalışmalar online terapinin yüz yüze terapi yöntemleri ile benzer şekilde fayda sağladığını ortaya koymaktadır.
Online terapide de terapistin etik ilke ve sorumluluklarına bağlı kalması çok önemlidir. Danışanlar terapistin eğitiminden ve uzmanlığından emin olmalıdır. Online Terapi yüz yüze görüşmede olduğu gibi danışanın rahatlıkla kendini ifade edebileceği, sessiz ve yalnız başına olduğu bir odada Skype, Facetime ve Whatsapp gibi görüntülü arama gibi uygulamaları kullanılarak yapılır. Bu sebeple bilgisayar ve internet kullanımına alışkın kişiler kendilerini bu konuda daha rahat hissedebilirler.
Online Türkçe terapi ile ilgili sorularınız için iletişime geçebilirsiniz.
